Osebna orodja
Nahajate se tu: Domov O alkoholu Splošne informacije

Splošne informacije

Tukaj najdete splošne informacije v zvezi s pitjem alkohola.

Meje malo tveganega pitja

Čeprav ne obstaja pitje alkohola brez tveganja, je malo možnosti, da boste imeli resnejše težave zaradi pitja alkohola, če boste upoštevali meje malo tveganega pitja, ki se zaradi bioloških razlik v zgradbi telesa razlikujejo za moške in ženske. Zagotovo je tudi abstinenca od alkohola povsem normalno vedenje, zato je nesmiselno piti alkohol zaradi drugih.

Meje malo tveganega pitja:

Odrasli zdravi MOŠKI naj ne bi popil več kot 14 meric alkohola na teden (to je: povprečno ne več kot 2 merici na dan – npr. ena steklenica piva na dan) in ne več kot 5 meric ob eni priložnosti.

Za odrasle zdrave ŽENSKE in za vse ljudi nad 65 let starosti velja nižja meja: ne več kot 7 enot na teden (to je: povprečno ne več kot 1 merica na dan) in ne več kot 3 merice ob eni priložnosti.

Ob tem naj bi bila vsaj en ali dva dneva v tednu povsem brez alkohola.

Standardna merica ali enota alkohola

Različne alkoholne pijače vsebujejo različne količine alkohola. Zaradi tega so strokovnjaki določili standardno merico alkohola, ki vsebuje 10 gramov (približno 12,5 mililitrov) čistega alkohola. Ta količina alkohola je v 1 decilitru vina, prav tako v enem šilcu (0,3 dcl) žganja in tudi v pol steklenice piva (2,5 dcl) ali v 2,5 dcl mošta.

Vpliv alkohola na človeka

Ljudje se med seboj razlikujemo, kar vpliva tudi na koncentracijo alkohola v krvi, presnovo alkohola in vpliv na telo. Na to vplivajo spol, starost, teža, konstitucija, hitrost praznjenja želodca, prisotnost hrane v želodcu, vrsta alkoholne pijače, hitrost pitja, splošno zdravstveno stanje, dosedanje izkušnje z alkoholom, drugi genetski dejavniki in še nekateri drugi manj pomembni dejavniki.

Alkohol ima na človeka kratkoročne učinke (npr. sprememba razpoloženja in vedenja, zmanjšanje miselnih sposobnosti) in dolgoročne učinke (npr. okvara jeter, rakaste bolezni, motnje spomina, alkoholizem).

Poleg tega alkohol vpliva na pogostnost prometnih nezgod, poškodb, na nasilje, prepire, neželeno in/ali nevarno spolnost, na vedenje, za katerega je lahko človeku kasneje žal. Zato je smiselno nadzirati, koliko alkohola človek popije.

Alkohol vpliva na človekovo presojo in vedenje, zato človek neredko pod vplivom alkohola dela stvari, ki jih trezen ne bi nikoli. Neredko so takšna dejanja v nasprotju z zakoni, pa tudi s človečnostjo.

Pitje mojega prijatelja, prijateljice
Ali imaš prijatelja - prijateljico, ki pije preveč alkohola?


Glasovi: 492