Osebna orodja
Nahajate se tu: Domov Novice 40 dni BREZ alkohola - od 17. februarja do 3. aprila

40 dni BREZ alkohola - od 17. februarja do 3. aprila

Od 17. februarja do 3. aprila je potekala tradicionalna akcija "40 dni brez alkohola". Vabimo vas, da tudi v naslednjih mesecih - v primeru, da pijete alkoholne pijače - upoštevate meje manj tveganega pitja alkohola, saj v najnovejših raziskavah ugotavljajo, da ne obstaja varna meja pitja alkohola. Manj ko piješ, manjše je tveganje za škodo.

Kaj
Kdaj 31.12.2020
od 00:00 AM do 00:00 AM
Kje celotna Slovenija
Dodaj dogodek v koledar vCal
iCal

Smiselno je, da se vsakdo večkrat zamisli nad svojim pitjem in ugotovi, kakšen je njegov odnos do alkohola, kar lahko preverite na naši spletni strani. Prporočamo, da upoštevate alkoholne pijače, upoštevate meje manj tveganega pitja. Za več informacij o akciji 40 dni brez alkohola obiščite spletno stran http://brezalkohola.si. Za bolj natančno oceno svojega pitja alkohola, pa izpolnite naš anonimni vprašalnik za samooceno pitja in dobili boste odgovor.

Zaključno sporočilo letošnje akcije:

Ljubljana, 2. 4. 2021

 

Za objavo:

 

Zaključuje se akcija 40 dni brez alkohola

 

V soboto 3. 4. 2021, se je zaključila tradicionalna akcija 40 dni brez alkohola. Letos je potekala že šestnajstič. Tokrat pod nosilnim geslom ’Moja poteza’, s čimer so želeli pokazati, da je izbira o zmernosti pitja alkohola osebna odločitev, ki zahteva preudarno in odgovorno ravnanje.

Solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola na naših cestah, pri zdravju in v družinah je z odpovedjo alkohola v času akcije izrazilo tisoče Slovencev. To je spodbuden podatek, saj vemo, da je v letu 2020 poraba alkohola porastla in smo na pragu velike krize na področju alkoholizma.

 

Poraba alkohola Slovenijo uvršča v sam svetovni in evropski vrh. V slednjem smo tudi po umrljivosti, saj vsak dan v Sloveniji, izključno zaradi razlogov povezanih s pitjem alkohola, umreta vsaj 2 osebi, 10 pa je na novo sprejetih v bolnišnico.

 

V času epidemije covid - 19 se je tveganje za čezmerno pitje alkohola še povečalo. “To je za marsikoga čas negotovosti in čas, ko se zavemo, da vsega ne zmoremo nadzorovati, kar lahko vzbuja občutke strahu, jeze, nemoči in žalosti ter povzroča stres. V takih trenutkih iščemo načine, kako bi se lahko tega počutja znebili. Marsikdo pomisli na ali tudi poseže po alkoholu v upanju, da bodo ti občutki izginili. Vendar alkohol ni rešitev, saj zmanjšuje odpornost, razdira odnose in osebno stisko še poveča,” jasno opozarja Karmen Henigsman, psihologinja iz NIJZ, ki deluje v okviru projekta SOPA - skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola.

 

Ob zaključku akcije so organizatorji in sodelujoče organizacije zbrale na srečanju  'Mreža organizacij za pomoč pri težavah z alkoholom se predstavlja', na katerem so izmenjali primere dobrih praks pomoči alkoholikom in njihovim svojcem, predstavili programe in komu so namenjeni ter se zavezali, da bodo v prizadevanjih za pomoč ob stiskah zaradi alkohola še tesneje sodelovali. Več o dogodku na spletni strani.

 

»Kljub vztrajnemu delovanju številnih organizacij je alkohol še vedno tabu tema. Z njim se spopada vsaka četrta slovenska družina, pomoč poiščejo le redki. Čas je, da tega problema ne skrivamo, o njem spregovorimo odprto, skupaj iščemo ustrezno podporo pri reševanju stisk in zanetimo iskre upanja za trpeče. Združene strokovne organizacije so tiste, ki dajo glas in hkrati prisluhnejo vsem žrtvam alkohola na cesti, zdravju in v družinah,« sporoča Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas.

 

 

Akcijo 40 dni brez alkohola so-organizirajo Slovenska karitas, Javna agencija RS za varnost prometa in portal Med.Over.Net ob podpori NIJZ – projekt SOPA in s sodelovanjem pridruženih organizacij: Društvo žarek upanja, Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino - Projekt Sporočilo v steklenici, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije, Društvo Abstinent, Društvo UP, Zavod Vse bo v redu, Skupnost centrov za socialno delo in Šahovska zveza Slovenije.

 

Tudi letos je akcija dobila izjemno medijsko podporo. Z brezplačnimi objavami in uredniškimi prispevki je sodelovalo 41 radijskih in 16 televizijskih postaj, 15 časopisov in 17 spletnih portalov (seznam). Akcijo so podprli tudi Sax reklame z jumbo plakati in Zaslon, Media bus z oglasi na mestnih avtobusih večjih mest v Sloveniji. Sodelujoči posamezniki v akciji so tudi posredovali svoja mnenja, ki so zbrana na strani Mnenja sodelujočih.

 

 

 

Kontaktne osebe:

Slovenska karitas, Andreja Verovšek, tel. 040 464  340, andreja.verovsek@karitas.si

Javna agencija RS za varnost prometa, 01 478 88 68, mateja.markl@avp-rs.si

NIJZ, projekt SOPA, Ana Štruc, 040 838 628, ana.struc@nijz.si

 

Gradiva: https://www.karitas.si/40-dni-brez-alkohola-gradiva-2021

Več informacij: https://brezalkohola.si

   

Pitje mojega prijatelja, prijateljice
Ali imaš prijatelja - prijateljico, ki pije preveč alkohola?


Glasovi: 74