Osebna orodja
Nahajate se tu: Domov Priporočila Kako lahko zmanjšam pitje alkohola?

Kako lahko zmanjšam pitje alkohola?

Kratka navodila, kako lahko po korakih sami zmanjšate svoje pitje.

Kako lahko zmanjšam pitje alkohola, če se za to odločim?

1)  Če niste zasvojeni z alkoholom, lahko za začetek dva ali tri tedne natančno spremljate, koliko alkohola popijete preko dneva in to sproti vsakodnevno beležite v pivski koledarček. Zabeležiti morate vsak popiti kozarec (pa tudi polovico kozarca). Če pijete v restavraciji in vam natakar hoče natočiti pijačo v neizpraznjen kozarec, mu povejte, da bo lahko natočil, ko boste kozarec izpraznili, saj boste tako lažje šteli, koliko popijete.

 2)  Če boste redno beležili vse, kar popijete, boste na ta način ugotovili, koliko v resnici popijete, ob kakšnih priložnostih in zakaj pijete alkoholne pijače.

 3)  Ko to ugotovite, si nekaj dni zapisujte, kaj bi se pri vas lahko izboljšalo, če bi zmanjšali pitje alkohola.

 4)  V naslednjem koraku premislite, ob katerih priložnostih bi najtežje popili manj alkohola kot ponavadi, da boste ugotovili, kdaj morate biti najbolj pozorni na pitje, oziroma katerim priložnostim bi se bilo najbolje izogniti.

 5)  Končno si določite natančne nove nižje meje za pitje alkohola, tako da bo vaše pitje čim bližje meja manj tveganega pitja. Na primer: v enem dnevu ne bom popil več kot … meric alkohola in skupaj v enem tednu ne bom spil več kot ... meric alkohola. To si zapišite na list papirja, list podpišite in ga spravite na vidno mesto. To je sedaj vaša pogodba s samim seboj.

Vse to bo zahtevalo kar nekaj truda, zato bodite ponosni, ko vam bo uspevalo. Če vam slučajno kakšen dan ne uspe in popijete kozarec več, se ne zaničujte, ampak se raje potrudite, da boste v naslednjih dneh bolj uspešni. Velikokrat je pametno o tem spregovoriti tudi s svojim partnerjem, pa tudi s svojim zdravnikom. Srečno!

 za več klikni: Brošura za samopomoč

Pitje mojega prijatelja, prijateljice
Ali imaš prijatelja - prijateljico, ki pije preveč alkohola?


Glasovi: 74