Osebna orodja
Nahajate se tu: Domov Vprašanja, odgovori Kaj je alkohol?

Kaj je alkohol?

Želite izvedeti, kaj je alkohol?

Alkohol je snov, ki vpliva na vaše možgane in lahko neugodno spremeni dobro delovanje vašega telesa. Alkohol je v vinu, v vseh žganih pijačah, vseh vrstah piva (nekaj malega ga je tudi v “brezalkoholnem” pivu), likerjih, moštu, jabolčniku, tolkovcu, medici, koktajlih, v raznih, sedaj modnih pijačah z dodatkom alkohola (n.pr. Bandidos, Radler, ...), nekaj malega ga je tudi v nekaterih bonbonih.

Alkohol nastaja v naravi iz sladkorjev. Glive kvasovke uporabljajo energijo molekul sladkorja (ki so v sadju in žitaricah v obliki škroba) za pridobivanje energije za svoje življenje. Pri tem iz sladkorja nastaja etilni alkohol ali kratko etanol. Pri alkoholnem vrenju lahko nastane raztopina alkohola v vodi do največ 15%, ker pri tej koncentraciji alkohola glive kvasovke propadejo. Višje koncentracije alkohola lahko dobimo z destilacijo.

Alkohol je eno od najboljših naravnih razkužil, saj v ustreznih koncentracijah uničuje skoraj vsa živa bitja. Zato ga v medicini še vedno uporabljamo kot dobro razkužilo.

 

Pitje mojega prijatelja, prijateljice
Ali imaš prijatelja - prijateljico, ki pije preveč alkohola?


Glasovi: 73